Viikkokisojen säännöt

Kuopion beach volleyn viikkokisojen (Keskarit ja Tirsat) säännöt

Yleistä

Tämä dokumentti on kuvaus siitä, miten Puijo Wolley Juniorit Ry:n ja Wänäri Cowboys Ry:n yhteiset beach volleyn viikkokisat, eli keskarit järjestetään siten, että pelaajat osallistuvat sarjaan yksilöinä ilman pelipareja. Dokumentin pohjana on käytetty Harri Kuusiston tekemää ohjeistusta (Hietsu Beach Volley 2.6.2004). Ohjeistusta on muokattu Kuopion olosuhteisiin sopiviksi.
Ohjeistusta muokattu viimeksi 6.6.2023.

Osallistumisoikeus

Keskareihin saavat osallistua kaikki Wänäri Cowboys Ry:n jäsenet.

Lähtöpisteet

Kilpailun järjestäjä asettaa ensimmäiseen osakilpailuun osallistuvat pelaajat ranking-järjestykseen parhaan tietämyksensä mukaisesti, tarpeen vaatiessa myös kevyttä arvontaa apuna käyttäen. Ensimmäisenä vuonna ei ole lähtöpisteitä.

Seuraavina vuosina ennen ensimmäistä osakilpailua pelaajat laitetaan järjestykseen ja jaetaan lohkoihin edellisen vuoden lopullisen ranking-tilanteen perusteella. Lähtöpisteet säilyvät pelaajalla pelaajan ensimmäiseen osakilpailuun saakka.

Lohkojako

Lohkoihin jako tapahtuu vallitsevan rankingin perusteella järjestäjän ilmoittamaan aikaan mennessä, yleensä 15 minuuttia ennen otteluiden alkamista. Lohkojako tehdään ilmoittautuneiden joukosta ja ilmoittautuminen tulee tehdä suoraan kilpailunjohtajalle viimeistään 20 min ennen turnauksen alkamista. Kilpailunjohtajan vastuulla on jakaa pelaajat lohkoihin rankingjärjestyksessä.

Pelaajan itsensä tulee huolehtia siitä, että oma ilmoittautuminen on merkitty järjestäjän kilpailupaikalle tuomaan ranking-listaan määräaikaan mennessä. Ilmoittautuminen tapahtuu piirtämällä rasti (X) ranking-listalla oman nimensä eteen. Mikäli pelaajalla ei ole nimeä ranking-listalla (ensikertalaiset), tulee heidän kirjoittaa koko nimensä ranking-listan loppuun ja laittaa rasti (X) nimensä eteen. Mikäli pelaaja tietää tulevansa minuutinkin myöhässä annettuun määräaikaan nähden, tästä tulee ilmoittaa kilpailun järjestäjälle puhelimitse. Myöhästyminen saa olla korkeintaan 15 minuuttia. Ilmoittamatta myöhästyvät pelaajat sijoitetaan ranking-sijoituksesta välittämättä saapumisjärjestyksessä viimeiseen lohkoon, mikäli sinne näin ollen saadaan neljä pelaajaa.

Ilmoittautuneet pelaajat jaetaan neljän pelaajan lohkoihin aloittaen ranking-listan kärkipäästä. Lohkot kirjoitetaan järjestyksessä suoraan tulospaperiin, johon merkitään myöhemmin myös otteluiden tulokset. Jokaisen lohkon ranking ykkönen vastaa siitä, että lohkossa pelattujen erien tulokset kirjataan kenttäkohtaiseen lomakkeeseen sekä kirjataan kilpailunjohtajan paikalle tuomaan koostelistaan.

Mikäli ilmoittautuneiden pelaajien määrä ei ole jaollinen 4:llä, jää viimeinen lohko vajaaksi. Mikäli toiseksi viimeisestä lohkosta löytyy halukkaita pelaajia, jotka haluavat pelata oman lohkonsa lisäksi myös viimeisen lohkon peleissä ”täytepelaajina”, voidaan viimeinenkin lohko saada näin täyteen. Täytepelaaja ei saa ranking-pisteitä alemmassa lohkossa pelaamistaan peleistä. Jos halukkaita täytepelaajia ei löydy tarpeeksi, jaetaan kaikille vajaan lohkon pelaajille peruspisteinä toisen ja kolmannen sijan peruspisteiden keskiarvo. Esimerkiksi lohkossa kolme tämä pistemäärä olisi siis 16,8 pistettä. Huomioitavaa on, että tällöin siis vajaan lohkon pelaajille ei tule ainuttakaan ottelua, mutta he saavat jonkin verran ranking-pisteitä päässen seuraavalla kerralla hieman suuremmalla todennäköisyydellä pelaamaan.
(Vajaaseen lohkoon joutuvien pelaajien kohtelusta voi tehdä myös tasapuolisemman määrittelemällä säännön siten, että pelaaja ei koskaan joudu jäämään vajaan lohkon takia pelaamatta peräkkäisissä osakilpailuissa. Jos näin on käymässä, niin tätä pelaajaa nostetaan ranking-listasta riippumatta alimpaan täyteen lohkoon. Näin toimittaessa täydestä lohkosta vajaaseen lohkoon tippuva pelaaja on oltava myös sellainen, että hän ei ole jäänyt edeltäneessä osakilpailussa vajaan lohkon takia pelejä vaille.)

Villi kortti

Kilpailunjohtajalla on oikeus nostaa ilman ranking- ja lähtöpisteitä oleva pelaaja johonkin sopivaksi katsomakseen viimeistä lohkoa ylempään lohkoon mikäli pelaajalla on siihen riittävät edellytykset. Kyseiset edellytykset täyttyvät esimerkiksi osoittamalla menestystä kuluvalla tai edellisellä kaudella kansallisissa tai kansainvälisissä beach volley -kisoissa tai muut meriitit lajin parissa. Villin kortin hakijan tulee ottaa yhteyttä kilpailunjohtajaan mielellään vuorokautta tai viimeistään puoli tuntia ennen osakilpailun alkua.

Kilpailunjohtaja

Kilpailunjohtajana toimii ennen kautta nimetty henkilö tai tämä poissa ollessa paikalla olevista rankingissa viidenneksi korkeimmalla oleva pelaaja. Mikäli paikalla on neljä, on kilpailunjohtaja rankigissa neljäntenä oleva pelaaja. Mikäli pelaajia on vähemmän, ei kilpailunjohtajaa tarvita, koska keskareita ei pelata.

Pelisysteemi

Pelisysteemi koostuu neljän pelaajan lohkoista, joissa kussakin lohkossa kaikki peliparikombinaatiot pelaavat kaikkia vastaan, eli yhteensä kolme erää per lohko. Pelipari vaihtuu lohkon jokaisessa erässä siten, että ensimmäisessä erässä rankingpisteissä paras ja heikoin pelaavat samassa joukkueessa. Toisessa erässä paras ja toiseksi heikoin ovat samalla puolella verkkoa. Kolmannessa erässä paras ja toiseksi paras pelaavat yhdessä. Jokainen erä pelataan juoksevin pistein 21 pisteeseen, erä voi päättyä myös yhden pisteen erolla.

Kenttätarve

Yhdellä kentällä voidaan pelata kaksi neljän pelaajan lohkoa. Tällöin pelataan siten, että pelataan vuoroerin. Rankingiltaan ylempi lohko aloittaa.

Lämmittely

Aikataulujen vuoksi kentällä sallitaan vain lyhyet lyöntirullaukset (maksimissaan 2 lyöntiä per pelaaja) lämmittelyksi, muutoin lämmittely on hoidettava kentän ulkopuolella.

Ottelutulosten merkitseminen

Jokaisen erän jälkeen erän voittaneet pelaajat käyvät merkitsemässä järjestäjän tuomaan tuloslistaan ottelun tuloksen siten, että ottelun voittaneiden pelaajien sarakkeeseen merkitään luku, joka saadaan kun voittajan eräpisteistä (21) vähennetään tappion kärsineen eräpisteet. Esimerkiksi jos erä päättyi 21-18, saa voittaneen joukkueen pelaajat kumpikin sarakkeeseensa merkinnän +3, ja hävinneet pelaajat -3. Kun kolmas erä on pelattu ja pisteet merkitty, lasketaan kullekin pelaajalle merkintöjensä summa. Lohkon voittaa se pelaaja (tai voiton jakaa ne pelaajat), jonka summa on suurin. Muiden pelaajien sijoitukset jaetaan summien mukaisesti laskevassa järjestyksessä.
Esimerkki tulospaperista:

Lohko 1:
nimi 1.erä 2.erä 3.erä Summa Sijoitus Peruspisteet plus-miinus Rankingpisteet
Maijala +3 +1 +4 +8 1. 20,1 +0.4 20,5
Heiskanen -3 -1 +4 0 2. 19,1 +0 19,1
Sivonen -3 +1 -4 -6 4. 17,1 -0.3 16,8
Seppänen +3 -1 -4 -2 3. 18,1 -0.1 18,0
Lohko 2:
jne…

Ranking-pisteiden jakaminen

Peruspisteet jaetaan jokaisessa keskarissa oheisen osallistujamäärään sidotun pistetaulukon mukaisesti. Peruspisteiden jakaminen suoritetaan siis perustuen pelaajan sijoitukseen lohkossaan. Jos useampi pelaaja on sijoittunut lohkossaan samalle sijalle, saavat kyseiset pelaajat saman määrän peruspisteitä. Jos esimerkiksi ykköslohkossa kaksi pelaajaa sijoittuu toiseksi, saava molemmat peruspisteitä 18,6 eli ykköslohkon sijojen kaksi ja kolme tuomien peruspisteiden keskiarvon verran.

voittaja toinen kolmas neljäs
Lohko 1 20,1 19,1 18,1 17,1
Lohko 2 19,2 18,2 17,2 16,2
Lohko 3 18,3 17,3 16,3 15,3

ja niin edelleen niin paljon kuin lohkoja riittää! (Huom. desimaali kasvaa aina yhdellä lohkoissa alaspäin mentäessä. Lohkossa kymmenen desimaali on nolla.)
 Peruspisteiden lisäksi osakilpailusta jokaiselle pelaajalle jaettaviin ranking-pisteisiin otetaan huomioon ns. plus-miinus -vaikutin. Plus-miinus -vaikutin lasketaan yksinkertaisesti siten, että pelaajan kolmen ottelun tulossarakkeen summa kerrotaan kertoimella 0.05 ja tulos lisätään pelaajan peruspisteisiin. Huomaa, että summa voi olla myös negatiivinen, jolloin vaikutus on peruspisteitä vähentävä. Kertoimen suuruus vaikuttaa suoraan ns. vaihtuvuuteen eli siihen, miten paljon lohkovoittaja nousee ja lohkohäviäjä tippuu ranking-taulukossa.

Ranking-tilanteen ylläpito ja laskeminen

Ranking-tilanne perustuu pelaajille laskettuihin ranking-pisteisiin. Edelliseltä kaudelta lasketut lähtöpisteet säilyvät pelaajan ensimmäiseen osakilpailuun saakka. Pelaajan osallistuman ensimmäisen osakilpailun jälkeen hänen ranking-pisteet ovat kyseisen osakilpailun pisteet. Tämän jälkeen ranking-pisteisiin lasketaan mukaan kahden viimeisimmän osakilpailun pistemäärän keskiarvo kauden loppuun asti.  Viimeisen osakilpailun jälkeen lasketaan yhteen koko kauden lopullinen kokonaisranking, johon otetaan mukaan kuusi parhaiten pisteitä tuonutta osakilpailua (lähtöpisteitä ei enää lasketa mukaan, vaikka pelaajalla olisikin vain viisi suoritusta).

Keskareiden finaalit -lopputurnaus

Viimeisen osakilpailun jälkeen järjestetään King of the Beach -tyyppinen lopputurnaus, jossa yhden päivän aikana pelataan neljä lohkoa peräkkäin eli mukaan pääsee 20 rankingin parasta pelaajaa. Rankingin 4 parasta pääsee suoraan 8 parhaan pelaajan joukkoon. Muut pelaavat kaksi kierrosta , jolloin kummallakin kierroksella lohkosta menee kaksi pelaajaa jatkoon ja jäljellä on yhteensä 8 pelaajaa, pelataan välierät (tähän siis suoraan rankingin 4 parasta).

Lohkojako ensimmäisellä karsintakierroksella:

Lohko 1: 5, 12, 16, 20

Lohko 2: 6, 11, 15, 19

Lohko 3: 7, 10, 14, 18

Lohko 4: 8, 9, 13, 17

Lohkojako toisella karsintakierroksella (ensin 1. kierroksen lohko, sitten sijoitus):

Lohko 1: 1/1, 2/2, 3/2, 4/1

Lohko 2: 1/2, 2/1, 3/1, 4/2

Lohkojako kolmannella karsintakierroksella (kokonaisluvut finaaliranking ja murtoluvut toisen kierroksen lohko/sijoitus):

Lohko 1: 1, 4, 1/2, 2/1

Lohko 2: 2, 3, 1/1, 2/2

Päivän päätteeksi kolmen karsintakierroksen jälkeen finaalilohkossa on jäljellä neljä parasta pelaajaa ja lohkon voittaja palkitaan vuoden Keskareiden voittajana.

Mikäli lopputurnaukseen tulee vajaa määrä pelaajia, pelataan karsintakierroksia alhaisimmilla pisteillä olevien kesken, kunnes sopiva tasamäärä, kuten kahdeksan pelaajaa on jäljellä. Kilpailunjohtaja päättää pelisysteemin tällaisessa tapauksessa.

Kiitokset

Kiitos Hietsu Beach Volley, Harri Kuusisto sekä kiiokset myös muille viikkokisakonseptin kehittämiseen osallistuneille tahoille ja henkilöille.

Advertisement

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s